icon-arrow icon-close icon-clock icon-linkedin quotation-mark select

De Volksbank – Business Risk Manager HR - Utrecht -succesvol ingevuld

De Volksbank Utrecht

Maak jij de organisatie risicobewust waarbij je zelf bijdraagt aan de oplossing en vind jij ook dat de mensen binnen een organisatie daar een sleutelpositie in hebben, dan zijn wij wellicht op zoek naar jou! Jij kan als business risk manager het verschil maken in het leadershipteam HR en onderdeel zijn van de transformatie binnen een organisatie die de menselijke maat centraal zet. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel contact op.

De Volksbank is de drijvende kracht achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Samen vormen ze de vierde bank van Nederland met een balanstotaal van €67,5 miljard. Met 3,3 miljoen klanten en meer dan 3.000 medewerkers financieren ze hypotheken, beheren ze spaargeld en bieden ze hun klanten een betaalrekening. 

De Volksbank is een bank die zich onderscheidt door impact te maken voor de gehele maatschappij. De vernieuwde missie van de Volksbank bouwt voort op de missie ‘bankieren met de menselijke maat’. Zo investeert Volksbank samen met haar stakeholders in een beter Nederland. Vanaf maart 2022 start de Volksbank met haar agile denk- en handelwijze. Waarbij expertise centers, gildes, hubs en leadershipteams zullen zorgen voor een organisatie die wendbaarder is en nog meer impact kan maken voor de klanten. 
 

Reageer op deze vacature

Positie

De business risk manager HR is onderdeel van het expertise center Business (de eerste lijn) en de gilde van business risk managers. In de gilde werk jij samen met de andere 15 business risk managers aan het kennisgebied risk. Dat doe je op de plek waar jouw adviezen het meest effectief zijn: in dit geval in het leadershipteam van HR. Als gilde besteden jullie aandacht aan het ontwikkelen en delen van kennis, standaarden in het vakgebied en vinden jullie elkaar als sparringpartner.

In het leadershipteam van HR houd jij de spiegel voor. Je challenget de HR directeur (en tevens boardmember) en de leads binnen HR en spart met hen over de risico’s die jij geïdentificeerd hebt en de kwaliteit van de beheersing daarvan. Omdat je specialist bent op het gebied van risico management én goed begrijpt hoe de processen lopen binnen HR, zie je als geen ander de kansen en ken je de risico’s. Je helpt de leads om risicobeleid te implementeren, en vervult een brugfunctie met de tweedelijnspartijen en andere stakeholders. Dankzij jouw inzichten, risicoanalyses en rapportages kan het leadershipteam hun risico management naar een hoger niveau tillen. 

Jouw verantwoordelijkheden zijn onder andere: 

  • Zorgen dat de risico’s zoveel mogelijk zijn ingedamd. Dat doe je onder andere door risico analyses uit te voeren, het maken van impact assessments en stel je maand rapportages op.
  • Risico bewustwording en het eigenaarschap binnen de hub verder verbeteren. Je geeft diverse risico bewustwording trainingen zodat collega’s goed bewust zijn van de regels en risico’s.
  • Als een spin in het web onderhoud en werk je samen met de vele stakeholders, zo adviseer en ondersteun je binnen jouw leadershipteam, ben je een sparringpartner voor jouw gilde en schakel je onder andere met de tweede lijn via dialogen.
  • Geef je gevraagd en ongevraagd advies aan jouw leadershipteam met betrekking tot strategische en operationele risico’s. Je signaleert en onderzoekt de risico’s van incidenten en weet deze te vertalen in passende oplossingen.

Gewenste achtergrond

Jij bent meer dan een risk manager die checklists afvinkt, al vind je dat zeker ook leuk. Scherp analyseren, proactief adviseren en kritisch meedenken met een outside-in-blik, daar ben je goed in. Met veranderingen beweeg je soepel mee. Voor al je stakeholders ben je een fijne gesprekspartner: je staat voor wat je zegt, communiceert op een open manier en neemt verantwoordelijkheid voor je werk. Maar je snapt ook waar je werk ophoudt en wanneer anderen in het leadershipteam aan zet zijn. Je bezit over stijlflexibiliteit waardoor je past binnen zowel het DNA van HR als die van risk. Je schakelt gemakkelijk tussen de disciplines en weet anderen mee te nemen in je visie. 

Verder heb je: 

  • WO werk- en denkniveau, relevante opleiding bij voorkeur aangevuld met (operationeel) risk management certificaten/cursussen.
  • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring en gedegen kennis op het gebied van (business) risk management en operationele risicovraagstukken, bij voorkeur binnen de financiële sector.
  • Affiniteit dan wel ervaring met HR vraagstukken, onder meer ten aanzien van gedragsrisico’s, HR (risico) beleid en kaders, HR systemen en compliancy aan wet- en regelgeving.
  • Bij voorkeur kennis van risk-tooling, zoals GRC- en/of Integrated Risk Management (IRM)-tooling.
  • Affiniteit met de agile-werkwijze. Agile werken is wellicht nieuw voor je, maar je ziet het als een uitdaging om samen met de organisatie hier verder vorm aan te geven. 

Geïnteresseerd in deze vacature?